Nebbiolo – druetype fra Piemonte
Nebbiolo er en av de klassiske druene fra Piemonte i Italia. Denne druetypen lager verdenskjente viner som kan lagres i minst et halvt århundre.
- Nebbiolo er svært vanskelig å dyrke, en sær drue
- Knopper tidlig om våren, gir fare for sen frost, modner også sent, fare for undermodne druer
- Trives i kjølig klima, spesielt i det bakkede tåkefylte landskapet i Piedmonte. (Nebbia = tåke)
- Kun 4% av druearealet i Piedmonte er dyrket med Nebbiolo, er avhengig av lange varme summere, Derfor en veldig lien produksjon av Barolo
- Drue med tykt skall, gir viner med mye farge, men fargen er IKKE stabil. Mister veldig mye farge ved lagring, selv etter noen få år.
- Inneholder veldig mye syre og alkohol, er derfor også gode lagrings viner
- Trenger lang lagring for at tanninene skal modnes. Perfekte matviner.
- Duft av fiol, kirsebær og jordperg. Tørr og stram vin som ung. Aromaer utvikler seg til krydder, tobakk, hvit trøffel, tjære, anis og tørkede roser som moden
- Inneholder mye alkohol og glyserol, får en slags sur-søt virkning i munn.
Her kan du lese mer om andre druetyper